Kira artış hesaplama aracı ile yeni dönemde ödeyeceğiniz kira tutarını kolayca hesaplayabilirsiniz. Son zamanlarda en çok tartışılan konulardan biri kira artış miktarıdır. Mülk sahibi ve kiracı arasında sıklıkla hukuki uyuşmazlıklar yaşanmaktadır. Bu uyuşmazlıkların önüne geçmek ve yapılması gereken kira artış hesaplama işlemleri oldukça önem arz etmektedir. Konuyla ilgili olarak yaşanan hukuki uyuşmazlıkların çözümü için avukat desteği almanız sizler için faydalı olacaktır.

Kira Artış Hesaplama Aracı

kira artış hesaplama aracı ile kolayca kira artış oranını hesapla.

Kira Nedir? Neye Göre Belirlenir?

Kira, bir mülkün kullanım hakkının geçici olarak başka bir kişi veya kuruluşa devredilmesi karşılığında ödenen para miktarıdır. Kira, genellikle ev, iş yeri, arazi veya herhangi bir taşınmaz mülkün kiralanması durumunda söz konusudur.

Kiralama bedeli genellikle arz ve talep koşullarına, mülkün özelliklerine, konumuna, pazar trendlerine ve genel ekonomik koşullara bağlı olarak belirlenir. Kira bedeli, mülkün bulunduğu bölgeye ve piyasa koşullarına göre de değişkenlik göstermektedir.

Kira Artışı Nedir? Neden Yapılır?

Kira artışı, bir kiralık mülkün kira bedelinin zaman içinde artırılması anlamına gelir. Kira artışı, genellikle mülk sahibinin mülkün değeri, bakımı, vergiler, sigorta ve diğer masraflar gibi faktörlerin artması nedeniyle gereklidir. Ancak, kira artışının yasal sınırlamaları ve belirli düzenlemeleri bulunmaktadır.

Kira artış nedenleri;

  1. Maliyetlerin Artması: Mülk sahipleri, mülklerinin bakımı, vergileri, sigortaları ve diğer maliyetlerinin zamanla artması nedeniyle kira bedelini artırabilirler. Bu maliyetlerin artması, kira bedelinin artırılmasını gerektirmektedir.
  2. Piyasa Koşulları: Kiralık mülkün bulunduğu bölgedeki emlak piyasasının durumu da kira artışını etkiler. Talep yüksekse ve arz düşükse, mülk sahipleri kira bedelini artırabilirler. Bu durum olumsuz sonuçlara sebep olsa da artış nedenleri arasında sayılmaktadır.
  3. Enflasyon: Enflasyon, genel fiyat seviyelerinin artması anlamına gelir. Enflasyonla birlikte, genellikle mülk sahipleri de kira bedelini artırır çünkü mülklerinin değeri ve bakımıyla ilgili maliyetler de artar.
  4. Yasal Düzenlemeler: Bazı bölgelerde, yasal düzenlemeler kira artışlarını sınırlar veya belirli bir oranla sınırlar. Ancak, belirli durumlarda yasal düzenlemeler kira artışlarının yapılmasını da gerektirebilir. Örneğin, belirli bir dönemde mülk sahibi tarafından yapılan iyileştirmeler veya onarımlar kira artışını haklı kılabilir. Bu durumda belirleyici olan faktör kira sözleşmesidir.

Kira artışı yapılırken, yasalara, kira sözleşmesine ve pazar koşullarına uygun olması önemlidir. Ayrıca, kira artışlarının makul ve adil olması, hem kiracı hem de mülk sahibi için önemlidir.

Kira Artış Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ziyaretçilerimizin kira artış hesaplama yapabilmesi için bu aracı geliştirdik. Öncelikle kira artışı yapılacak olan dönemi seçmeniz gerekmektedir. Sonrasında kira artış oranı bölümünden size uygun olan seçeneği seçmelisiniz. Eğer oranı kendiniz belirlemek isterseniz “Kendim belirleyeceğim” seçeneğini seçerek açılacak olan bölüme ilgili oranı yazabilirsiniz. Hesapla butonuna basarak kira artış hesaplama yapabileceksiniz.

Kira Artış Hesaplama Oranı Neye Göre Belirlenir?

Kira artış oranı, konutlar için artışın yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan TÜFE 12 aylık ortalamalarına göre değişim oranına bakılarak hesaplanır. Mal sahibi, bu orana eşit veya bu orandan daha az bir oranda zam yapma hakkına sahiptir. Örneğin, kira artışı Temmuz ayında yapılacaksa, TÜİK’in açıkladığı TÜFE endeksinin ilgili yılın Haziran ayındaki 12 aylık ortalamalarına göre değişim verisine bakılır.

İşyerleri için ise, kira artış oranı sözleşmede belirlenen oran kadar olacaktır. Eğer sözleşmede TÜİK tarafından açıklanan endekslerden biri oranında artış yapılacağı belirtilmişse, o zaman kira artışının yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan ilgili endeksinin değişim oranına bakılarak hesaplanır. Mal sahibi, bu orana eşit veya bu orandan daha az bir oranda kiraya zam yapma hakkına sahiptir. Örneğin, kira artışı Ağustos ayında yapılacaksa, TÜİK’in o yılda ilgili endeks için açıkladığı Temmuz ayı verisine bakılır.

Ev sahipleri kirayı ne kadar arttırabilir?

1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılacak olan yıllık kira artışı yasal düzenlemeyle sadece konutlar için en fazla %25 olarak sınırlandırılmıştır. Bu sebeple ilgili tarihe kadar en fazla %25 kira artışı yapılabilmektedir.

5/5 - (3 votes)

Ada Hukuk Danışmanlık Tarafından Verilen Hizmetler

Forex Avukatı  ♦ Boşanma Avukatı ♦ Yabancı Avukatı ♦ İcra Avukatı ♦ Ceza Avukatı

© 2024 · Tüm hakları saklıdır.

This is a staging enviroment