Küfür Etme Cezası

Küfür etme cezası için Türk Ceza Kanunu’nda tam anlamıyla ‘’Küfür Etme’’ başlıklı yahut içerikli net bir suç maddesi bulunmamaktadır. Küfür, diğer bir deyişle sövmenin suç oluşturulabilmesi için rencide edici nitelikte olması gerekmektedir.

Türk Ceza Kanunu madde 125 uyarınca bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi hakaret suçunu işlemiş sayılır.

Hakaret suçu Türk Ceza Kanunu’nun Kişilere karşı Suçlar başlığı altında bulunan ‘’Şerefe Karşı Suçlar’’ kısmında madde 125’te düzenlenmiştir. Konuyla ilgili hakaret suçu başlıklı makalemiz de ilgilinizi çekebilir.

Konuyla ilgili olarak hukuki destek almak için alanında uzman ceza avukatı ile görüşmeniz sizler için faydalı olacaktır.

küfür etme cezası

Hakaret Suçu – Küfür Etme Cezası

Hakaret suçu ile korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilemez. Sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir. Küfür etme cezası için, Hakaret suçunun soruşturması ve kovuşturulması şikâyete tabidir.

Hakaret Suçunun Cezası

Hakaret Suçunu düzenlendiği TCK madde 125 uyarınca bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Hakaret suçunun basit hali için hapis cezası veya adli para cezası olacak şekilde seçimlik ceza öngörülmüştür.

Kamu Görevlisine Hakaret

TCK madde 125/3-a bendi uyarınca hakaret suçunun;

Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. Bu halde Kamu görevlisine hakaret suçunun işlenmesi halinde ceza 1 yılda 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

Hakaret suçunda temel cezanın artırılmasını gerektiren nitelikle hâller TCK’nın 125. Maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında düzenlenmiştir. 

Hakaret suçunun kamu görevlisine karşı işlenmesi halinde verilecek cezanın artırılması için, eylemin kamu görevlisine karşı ve görevlerinden dolayı işlenmiş olması gerekmektedir. 

Yargıtay 18. Ceza Dairesi  2020/1169 E.,  2020/6092 K.

TCK 125/1-3/a maddesinde yazılı “Görevinden dolayı” kavramından ne anlaşılması gerektiğine gelince; yapılan kamu görevi ile hakaret eylemi arasında nedensellik bağının bulunması gerekmektedir. Hakim, bu nedensellik bağının bulunup bulunmadığını saptayarak, eylemin, suçun basit haline mi yoksa nitelikli haline mi uyduğunu belirleyecektir. Bu saptama yapılırken, hakaret eylemlerine muhatap olan kamu görevlisinin faile karşı doğrudan veya dolaylı görev yapması koşulu aranmayacaktır. Zira, hakaret doğrudan görevle ilgili olabileceği gibi, görevin yerine getiriliş yöntemi ya da sonuçları ile ilgili de olabilir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 30/11/1992 gün ve 303-320 sayılı kararında da aynı esas kabul edilerek, hakaret suçunun görev dolayısıyla işlenmesinde aranacak hususun, hukuka uygun bir surette yapılan görevin hakaret nedeni oluşturmasının olduğu vurgulanmış, bir kamu görevine karşı duyulan düşmanlık nedeni ile görevi ifa eden veya etmiş olan görevliye yönelik bir hakarette de o görevle suç arasında nedensellik bağı bulunduğu kabul edilmiştir.

Kişiyi İtibarsızlaştırma

Fiilin hakaret niteliğine haiz olabilmesi için davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Kişiyi itibarsızlaştırma, kişiyi küçük düşürme olarak düşünülebilmektedir.

Yargıtay 18. Ceza Dairesi   2015/41198 E.  ,  2017/10537 K.

‘’Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir.’’

Karşılıklı Hakaret

TCK madde 129 ile ‘’haksız fiil nedeniyle veya karşılıklı hakaret’’ başlıklı suç fiili düzenlenmiştir.  Kanun hükmü uyarınca hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi   2020/4482 E.  ,  2020/8322 K.

 ‘’Sanık hakkında hakaret suçundan verilen karara ilişkin temyiz sebeplerinin incelenmesinde;
Sanığın soruşturma aşamasında samimi olarak, evinin camından müştekiyi, küfür ettiği için uyardığını, müşteki küfür edince, kendisinin de ona küfür ettiğini beyan etmesi karşısında, karşılıklı olarak gerçekleştirildiği anlaşılan hakaret suçundan verilen ceza verilmesine yer olmadığına dair kararda bir isabetsizlik görülmediğinden, … Yapılan yargılamaya, toplanan ve karar yerinde açıklanan delillere, mahkemenin kovuşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, gösterilen gerekçeye ve uygulamaya göre o yer Cumhuriyet savcısının yerinde görülmeyen temyiz sebeplerinin reddiyle hükümlerin ONANMASINA’’

Mesajla veya Telefonda Hakaret Etmek

Telefonda hakaret, suçun ileti yoluyla işlenmesi halidir. İleti yoluyla hakarette (hakaret içeren bir mektup, telefon konuşması veya yazılı bir mesaj) failin kullandığı vasıtalar ile mağduru hedef aldığını bilmesi ve mağdur tarafından bu fiilin öğrenileceğini istemesi gerekir. Yani kast gerekir. Hakaret suçu kasten işlenebilen suçtur. Ama ileti mağdurdan başka birisine gönderilmiş ancak tesadüfen mağdur tarafından öğrenilmiş ise, huzurda hakaret suçu oluşmayacaktır. Çünkü, fail mağdurun hakareti öğrenmesi kastıyla hareket etmemiştir.

Sosyal Medyada Küfür Etme Cezası – Hakaret Etmek

TCK’nın 125/2. maddesinde, “Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.” demek suretiyle, onur kırıcı nitelikteki fiilin, ileti yoluyla mağduru hedef alması durumunda failin huzurda hakaret etmiş gibi cezalandırılacağı belirtilmiştir.

Sosyal medyada işlenen hakaret suçunun cezalandırılabilmesi için şüpheye yer bırakmayacak derecede ispatlanması gerekmektedir.

Nitekim Yargıtay’ın konu hakkında yerleşik uygulamalarında; sosyal medya üzerinden; İnternet’in doğası gereği açık kaynak kullanılarak elde edilen bu bilgilerin doğruluğunun taahhüt edilemeyeceği, bu sebeple elde edilen bu bilgilerin doğruluğunun bu husus göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiği, tarih saat gibi bir kısım bilginin içerik sağlayıcıdan öğrenilebileceği, hesap kullanıcıları olabileceği değerlendirilen şahıs/şahısların, hesapların kullanıcıları da olmayabileceği, bu nedenle içeriğinde belirtilen kimlik bilgilerinin ve diğer bilgilerin teyide muhtaç olduğu belirtilmektedir.

Bu doğrultuda, sosyal medya ve ileti araçları vasıtasıyla yapılan hakaret suçunun ispatı açısından icra edilen hakaret suçuna ilişkin deliller, ekran görüntüsü, URL adresi, IP adresi, trafik bilgilerinin (log kayıtlarının) tutulması ve saklanması şeklindeki elektronik deliller olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yargıtay 18. Ceza Dairesi 17.01.2018 T.  2015/42049 Esas, 2018/371 Karar Sayısı İle Verdiği Kararı ‘’suça konu iletilerin twitter hesaplarında bulunmadığını savunmaları karşısında, dosya kapsamına göre suça konu twitter hesabı üzerinden gönderildiği kabul edilen hakaret içerikli mesajların, sadece şikayet dilekçesi ekindeki “siyah beyaz ekran çıktısı” na dayanılarak varlığının kabul edildiği somut olayda, twitter isimli sosyal paylaşım sitesinde şikayet dilekçesi ve dayanağı ekindeki mesajların paylaşılıp paylaşılmadığının tespit edilmesi, mesajların varlığının tespit edilmesi halinde suça konu paylaşımın yapıldığı twitter hesabının kime ait olduğunun tespiti için, sosyal paylaşım sitesinin yer sağlayıcısı olan şirketten, tespit edilen mesajın ne zaman ve hangi IP numarasından geldiğinin öğrenilmesi, daha sonra da tespit edilecek IP numarasının kime ait olduğu araştırılarak sonucuna göre sanıkların hukuki durumunun belirlenmesi gerekirken, eksik incelemeyle hüküm kurulması,
Bozmayı gerektirmiş’’
şeklinde olup elektronik delillerin failin tespiti açısında ne kadar önemli olduğunu belirtmektedir.

Küfür Etme Cezası SSS

Küfür için dava açılır mı?

Türk Ceza Kanunu madde 125 uyarınca bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi hakaret suçunu işlemiş sayılır. Bu bağlam da küfür sövme anlamı taşıyacağından hakaret suçu işlenmiş sayılır ve hakaret suçuna ilişkin ceza davası açılır.

Küfür etmenin cezası kaç TL?

Hakaret Suçunu düzenlendiği TCK madde 125 uyarınca bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda ‘’gün para cezası’’ sistemi kabul edilmiştir. Dolayısıyla sdli para cezasına hükmedilirken hâkim öncelikle bahse konu suç karşılığı olarak kanunda ki sınırlar çerçevesinde gün birim sayısını saptamalıdır. Hakim kişinin malvarlığını, bir günde kazandığı veya kazanması gereken gelirini dikkate alarak 100 ila 500 Türk Lirası arasında gün birim parası takdir edecektir.

Polise kufur etmenin cezası nedir?

Polis bir kamu görevlsidir. Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunun işlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. Bu halde Kamu görevlisine hakaret suçunun işlenmesi halinde ceza 1 yılda 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

Küfür edene karşılık vermek suç mu?

Karşılıklı hakaret suçu TCK madde 129 da düzenlenmiştir. Kanun hükmü uyarınca hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

Rate this post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Av. Musa Yılmaz

avukat musa yılmaz

Av. Musa Yılmaz, başta Forex Hukuku, Sermaye Piyasası, Bilişim Hukuku, Yabancılar Hukuku, Ceza Hukuku, Aile ve Boşanma Hukuku ve Miras Hukuku alanları olmak üzere hukukun birçok alanında çalışmalarını yürütmektedir ve iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Randevu Talebi

Hata: İletişim formu bulunamadı.

Son Yayınlanan İçerikler

  • Kasten Yaralama Suçu (TCK M. 86)
    Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Tensip Zaptı Ne Demek?
    Tensip zaptında mahkemenin, davacı tarafın ve davalı tarafın yapması gereken işlemler yer alır.
  • Gerekçeli Kararın Açıklanması
    Hakim, yapılan yargılama sonucunda verilen kararın hangi hukuki nedene dayandığını, yargılama esnasındaki iddia ve savunmalar çerçevesinde sunulan maddi vakalar ile sonuç arasındaki nedensellik bağını açıklamak durumundadır.
  • Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma (TCK M.53)
    Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma Türk Ceza Kanunu’nun ‘’Yaptırımlar’’ başlıklı Üçüncü Kısmının İkinci Bölümü olan ‘’Güvenlik Tedbirleri’’ başlığı altında 53. Madde de düzenlenmiştir.
  • Küfür Etme Cezası
    Hakaret suçunun basit hali için hapis cezası veya adli para cezası olacak şekilde seçimlik ceza öngörülmüştür.
This is a staging enviroment