Tahliye Taahhütnamesi

Tahliye Taahhütnamesi, kiracının belirli bir tarihte kiralananı tahliye edeceğini kabul ettiği yazılı bir beyandır. Türk Borçlar Kanunu madde 352 de düzenlenen tahliye taahhütnamesi konut ve işyeri kira sözleşmesinin kiracıdan kaynaklanan sebeplerle sona erme hallerinden biri sayılır. Konuyla ilgili olarak hukuki destek almak için alanında uzman kira hukuku avukatı ile görüşmeniz sizler için faydalı olacaktır.

tahliye taahhütnamesi

Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

MADDE 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.

Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.

Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

Tahliye taahhütnamesi kiracı ile kiraya veren arasında imzalanan, kiracının taahhütnamede yazan tarihte kiralanan konut veya işyerini tahliye edeceğini taahhüt ettiği yazılı bir beyandır. Tahliye taahhütnamesi tek taraflı bir beyandır.

Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik kazanabilmesi için bazı hususları sağlamış olması gerekir. Aksi halde yapılan tahliye taahhütnamesine itiraz edilebilir.

Tahliye Taahhütnamesinin Geçerli Olduğu Haller

  1. Tahliye taahhütnamesi yazılı olmalıdır. Taraflar isterse düzenleme şeklinde tahliye taahhütnamesi yapabileceği gibi noter onaylı da yapabilirler.
  2. Kira sözleşmesi ile aynı anda yapılmamalıdır. Kira sözleşmesinden sonraki tarihlerde yapılmalıdır.
  3. Kiracı tahliye taahhüdünde bulunmalıdır.
  4. Tahliye taahhütnamesi tahliye tarihini açıkça yazılı bir şekilde içermelidir.
  5. Taahhütnamenin altında kiracının imzası bulunmalıdır.

Tahliye Taahhütnamesinin Geçersiz Olduğu Haller

  1. Tahliye taahhütnamesi yazılı yapılmak zorunda. Yazılı olmayan tahliye taahhütnamesi geçersizdir. Yazılılık geçerlilik şartıdır.
  2. Tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesi yapıldığı sırada veya kira sözleşmesinden önce imzalanamaz. İşyeri veya konut kira sözleşmesine ilişkin tahliye taahhütnamesi kiralananın tesliminden sonra imzalanabilir. Bu düzenleme ile kira sözleşmesinin hiçbir baskı altında olmadan imzalanmasıdır.
  3. Tahliye taahhütnamesini kira sözleşmesinde imzası bulunan kiracı dışında başkası imzalar ise taahhütname geçersizdir. Yani tahliye taahhütnamesinde bizzat kiracının imzası bulunmalıdır. Ancak kiracının özel yetki ile yetkilendirdiği vekili kiracıyı temsilen tahliye taahhütnamesini imzalayabilir.
  4. Tahliye tarihi yazmayan tahliye taahhütnamesi geçersizdir. Boşaltma tarihi açık ve anlaşılır şekilde yazmalıdır. Yargıtay içtihadı uyarınca tahliye taahhütnamesinde tahliye tarihi olarak bir ay yazılmış ise o ayın son günü tahliye tarihi olarak kabul edilir.
  5. Türk hukuk sisteminde irade sakatlığı hallerinde imzalanan sözleşmeler geçersizdir. İrade sakatlığı hallerinden iptal edilebilirlik yaptırımı gündeme gelmektedir. Tahliye taahhütnamesi imzalanması sırasında yanılma, aldatma veya korkutma şeklinde irade bozukluğu hallerinden birinin mevcut olması halinde bu irade sakatlığı hallerinin etkisinin ortadan kalkmasından itibaren 1 yıl içerisinde tahliye taahhütnamesini iptal ettirebilir. Aksi halde tahliye taahhütnamesi geçerli olur.
  6. Kiracı ve kiraya veren geçerli bir tahliye taahhütnamesini aralarında anlaşarak iptal edebilirler. Bu halde de tahliye taahhütnamesi geçersiz olacaktır.
  7. Yenilenen kira sözleşmesi dönemi içerisinde önceki kira dönemine ait tahliye taahhütnamesi ileri sürülemez.
  8. TMK m.194 hükmü uyarınca uyuşmazlığa konu kiralananın, aile konutu olarak kullanılması halinde, her iki eşin de tahliye taahhüdüne rıza göstermesi gerekmektedir. Aksi halde tahliye taahhütnamesi geçerizdir. Dolayısı ile, tahliye taahhütnamesinin her iki eş tarafından imzalanması gerekmektedir. Kira sözleşmesinin feshinde eşin açık rızasının aranması, onun sözleşme tarafı olmasından doğan bir hak değil, Türk Medeni Kanunu’nun açık düzenlemesine dayalı olarak doğrudan kanundan doğan bir haktır. Yani diğer eşin kira sözleşmesine taraf olma zorunluğu yoktur.

Tahliye Taahhütnamesi ile Kiracının Tahliye Edilmesi

Geçerli bir tahliye taahhütnamesine dayanılarak kiracı kiralanan konut veya işyerinden tahliye edilebilir. Kiracı tahliye taahhütnamesinde yer alan tahliye tarihinde kiralananı tahliye etmek durumundadır. Aksi halde kiraya veren tarafından tahliye taahhütnamesinde yazılı tahliye tarihinden itibaren 1 ay içerisinde icra veya dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.

Geçerli bir tahliye taahhütnamesinin varlığı halinde ihtara gerek yoktur. Çünkü tahliye taahhütnamesi kiracının kiralananı ihtar veya ihbara gerek olmaksızın tahliye edeceğini kabul ettiği yazılı bir beyandır. Kiracı, tahliye taahhütnamesinde yazılı olarak belirlenen tarihte taşınmazı tahliye etmek zorundadır. 

Dava veya İcra Yolu ile Tahliye

Geçerli bir tahliye taahhütnamesine rağmen kiracı kiralananı tahliye tarihinde tahliye etmemişse kiraya veren tahliye tarihinden itibaren 1 ay içerisinde dava veya icra yoluna başvurabilir.

İcra yolunun tercih edilmesi halinde süreç şu şekilde ilerleyecektir. Tahliye tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yetkili icra dairesinde Örnek-14 icra takibi başlatılır. İcra dairesi kiracıya kiralananı 15 gün içinde tahliye ve teslim edilmesine yönelik ihtarını içeren bir ödeme emri gönderir. Borçlunun bu ödeme emrine 7 gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz halinde icra takibi durur. Bu durum da kiraya veren icra mahkemelerinde itirazın iptali davası veya genel mahkemelerde tahliye davası açabilir.

Dava yolunun tercih edilmesi halinde ise kiraya veren tahliye tarihinden itibaren 1 ya içerisinde yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açabilir. Mahkeme tahliye kararı verirse ve bu karara rağmen kiracı taşınmazı tahliye etmiyorsa, bu halde kiraya veren mahkeme kararına dayanarak ilamlı icra takibi başlatabilir. Bu icra takibi için mahkemenin kararının kesinleşmesi gerekmez.

İcra takibi yoluyla tahliye etmek, dava yoluyla tahliyeden daha hızlı bir yoldur. Halihazırda mahkemelerinin dosya sayısı sebebiyle iş yükünün fazla olması sebebiyle dava yoluyla tahliye daha uzun bir sürece yayılmaktadır. İcra takibi yoluyla tahliye daha pratik ve hızlı bir yoldur.

Tahliye Taahhütnamesinin Sona Ermesi

Kiraya veren tahliye taahhütnamesinde belirtilen tahliye tarihinde kiralanan taşınmazın tahliye edilememesi halinde tahliye tarihinden itibaren 1 ay içerisinde icra veya dava yoluyla kiralananın tahliyesini isteyebilir. 1 ay, hak düşürücü süredir. 1 ayın aşılması halinde kiraya veren artık tahliye taahhütnamesine dayanarak taşınmazın tahliyesini talep edemez.

Ayrıca kira sözleşmesinin tahliye tarihinden önce başka sebeplerle sona ermesi halinde tahliye taahhütnamesi sona erecektir.

Kiracı ve kiraya verenin anlaşması halinde tahliye taahhütnamesi hükümsüz kılınabilir. Bu halde de tahliye taahhütnamesi sona erer.

Boş Tahliye Taahhütnamesi

Kiracının, adını, soyadını ve imzasını atmak suretiyle tahliye taahhüdünde bulunması boş tahliye taahhütnamesidir. Kiraya veren, kiracıyı çıkarmak istediğinde boş tahliye taahhütnamesini kendisi doldurur.

Boş tahliye taahhütnamesi geçerli değildir, ancak sonradan doldurulması tahliye taahhütnamesini geçersiz kılmaz. Yani kiracı tarafından boş olarak verilen tahliye taahhütnamesinin sonradan kiraya veren tarafından doldurulması halinde tahliye taahhütnamesi geçerli olur. Ancak bunun geçersiz olduğunun kabul edilebilmesi için kiracının boş tahliye taahhütnamesinin ispat etmesi gerekir. Burada ispat yükü kiracıya aittir. Kiracı tahliye taahhütnamesinin boş olarak verildiğini ve sonradan kiraya veren tarafından doldurulduğunu ispatlayamazsa tahliye taahhütnamesi geçerli olur.

Bu hususta ispata elverişli en önemli dayanak el yazılarındaki farklılık ve yazıların tarihidir. Uzman bilirkişi tarafından yapılan inceleme neticesinde bu husus tespit edilebilir.

Tahliye Taahhütnamesi Örneği

Tahliye Taahhütnamesi

Kiracı (Taahhüt Eden): İsim Soyisim ve TC kimlik no

Kiraya veren (Mal Sahibi): İsim Soyisim ve TC kimlik no

Kiralananın Adresi: ………………

Taahhüt tarihi: 25.07.2024

Tahliye tarihi: 25.07.2025

Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum, yukarıda açık adresi yer alan kiralananı, TBK madde 352/1 gereğince belirttiğim tahliye tarihinde boş ve sağlam olarak tahliye edeceğimi, tahliyenin gecikmesi sonucunda kiraya veren-mal sahibinin uğrayacağı zararlardan ve icrai takibat nedeniyle gerçekleşecek masraflardan hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan sorumlu olacağımı yazılı olarak taahhüt ve kabul ediyorum.

Kiracı Ad Soyad

İmza

Tahliye Taahhütnamesi SSS

Tahliye taahhütnamesi varsa kiracı çıkmak zorunda mı?

Geçerli bir tahliye taahhütnamesinin varlığı halinde kiracı tahliye tarihinde kiralananı boşaltmakla yükümlüdür. Aksi halde kiraya veren 1 ay içerisinde dava veya icra yoluna başvurabilir.

Kiracı tahliye taahhütnamesi kaç yıl geçerli?

Sözleşme özgürlüğü ilkesi gereği taraflar istedikleri şekilde tahliye taahhütnamesi için süre belirleyebilirler.

Tahliye taahhüdüne rağmen evi Boşaltmazsa ne olur?

Geçerli bir tahliye taahhütnamesine rağmen kiracı kiralananı tahliye tarihinde tahliye etmemişse kiraya veren tahliye tarihinden itibaren 1 ay içerisinde dava veya icra yoluna başvurabilir.

Kiracı tahliye Taahhütnamesindeki imzaya itiraz ederse ne olur?

Kiracı tahliye taahhütnamesindeki imzaya itiraz ederse bilirkişi marifetiyle imza araştırması yapılır. Çıkan sonuca göre itirazın iptali veya kabulü kararı verilir.

5/5 - (1 vote)

One thought on “Tahliye Taahhütnamesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Av. Musa Yılmaz

avukat musa yılmaz

Av. Musa Yılmaz, başta Forex Hukuku, Sermaye Piyasası, Bilişim Hukuku, Yabancılar Hukuku, Ceza Hukuku, Aile ve Boşanma Hukuku ve Miras Hukuku alanları olmak üzere hukukun birçok alanında çalışmalarını yürütmektedir ve iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Randevu Talebi

    Son Yayınlanan İçerikler

    • Yurt Dışı Forex Yasal mı?
      yurt dışı forex işlemlerinin yasal düzenlemelerdeki yerinden bahsettik. Ayrıca forex mağdurluğunda hukuki süreçleri anlattık.
    • Yurt Dışı Forex Mağdurları Ne Yapmalı?
      yurt dışı forex dolandırıcılarına para kaptırarak mağdur olanlar için çözüm yollarını anlattık
    • Forex dolandırıldım ne yapmalıyım?
      Forex Dolandırıldım, Ne Yapabilirim? şeklinde çok fazla talep hukuk büromuza gelmektedir. Avukat musa yılmaz tarafından forex dolandırıldım ne yapabilirim cevabı burada.
    • Kira Sözleşmesinde Değişiklik Yapılabilir Mi?
      Kira sözleşmesi, kanuni sınırlar çerçevesinde taraflarca serbestçe akdedilir. Kira sözleşmesi akdedildikten sonra sözleşmede değişiklik yapılması belirli bazı şartlara tabidir.
    • Ev Sahibinin Hakları
      Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.
    This is a staging enviroment