Deport Edilen Yabancı Nasıl Geri Gelebilir?

Sınır dışı olan yabancılar, Deport edilen yabancı nasıl geri gelebilir, sorusunun cevabını arıyor. Bu makalemizde bu sorunun cevabını bulabilirsiniz. Türkiye, ülkelerindeki savaş halinden veya siyasi karışıklıklardan kaçmak isteyen yabancılar için cazip bir ülkedir. Yabancılar, bazen transit ülke olarak bazen de nihai hedef olarak Türkiye’yi tercih etmektedir.

Göç idaresi, Türkiye’de kalışları yasal bir nedene dayanmayan yabancıları sınır dışı kararıyla deport ediyor. Bu durum, yabancıların özgürlüklerinin kısıtlanmasına, aile ve çalışma hayatlarında sorunlar yaşamasına sebep oluyor.

Sınır dışı edilen yabancı nasıl girebilir?

Sınır Dışı Edilme Sebepleri

Yabancı hakkında sınır dışı kararını, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün yetkisiyle valilikler alır. Sınır dışı edilme sebepleri Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 54. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;

  • Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olanlar
  • İkamet izni uzatma başvuruları reddedilenlerden, on gün içinde Türkiye’den çıkış yapmayanlar
  • Uluslararası koruma başvurusu reddedilen, uluslararası korumadan hariçte tutulan, başvurusu kabul edilemez olarak değerlendirilen, başvurusunu geri çeken, başvurusu geri çekilmiş sayılan, uluslararası koruma statüleri sona eren veya iptal edilenlerden haklarında verilen son karardan sonra Türkiye’de kalma hakkı bulunmayanlar
  • Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunmasına rağmen Türkiye’ye gelenler
  • Türkiye’ye yasal giriş veya Türkiye’den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenler ya da bu hükümleri ihlale teşebbüs edenler
  • Çalışma izni olmadan çalışanlar
  • İkamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini on günden fazla ihlal edenler
  • İkamet izinleri iptal olanlar
  • Vize veya vize muafiyeti süresini on günden fazla aşanlar veya vizesi iptal olanlar
  • Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar
  • Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar
  • Türkiye’ye giriş, vize ve ikamet izinleri için yapılan işlemlerde gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullananlar
  • Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar
  • İşlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkûm olan yabancılar

Hakkında idare, sınır dışı kararı alır. Ayrıca İdari Gözetim Kararına İtiraz başlıklı makalemiz de ilginizi çekebilir.

Sınır Dışı Kararının İptali

Bazı durumlarda idare, yabancı hakkında hukuka aykırı olarak sınır dışı kararı verebilir. Bu karar ile idare yabancının özgürlüğünü kısıtlayabilir. Böyle bir durumda, yabancının iş hayatı, aile hayatı ve seyahat özgürlüğü kısıtlanmış olur. Bu kararın iptali için idare mahkemesinde sınır dışı kararının iptali için dava açmak gerekir. Bu dava açılmadığı takdirde yabancı sınır dışı edilecektir. Bu davada yetkili mahkeme, yabancı hakkında sınır dışı kararı veren valiliğin bağlı olduğu yerdeki idare mahkemesidir.

deport edilen yabancı nasıl geri gelebilir konusunda bilinmesi gerekenler

Sınır Dışı Kararına İtiraz Süresi

Sınır dışı kararı veren göç idaresi, bu kararı yabancıya usulüne göre tebliğ etmelidir. İdare mahkemesi, usulüne uygun bir şekilde tebliğ edilmeyen kararı iptal edecektir. Sınır dışı kararına itiraz süresi, kararın yabancıya tebliğinden itibaren 7 gündür. İdare, 7 günlük süre bitene kadar yabancıyı sınır dışı edemez. Bu süre içerisinde dava açılması halinde, dava sonuçlanıncaya kadar idare, yabancıyı sınır dışı edemez.

Deport Sorgulama

Hakkınızda Türkiye’ye giriş yasağı varsa, bu karar size Türkiye’ye giriş yapmak istediğinizde yetkili kurum tarafından bildirilir. Yabancı Türkiye’deyken valilik tarafından sınır dışı kararı alınmışsa, valilik bu kararı yabancıya tebliğ eder. Valilik, bu karara karşı itiraz için hak ve yükümlülüklerini yabancıya bildirir.

Kısaca, yabancılar sınır dışı kararını sınır kapılarında öğrenebilirler. Ayrıca, bulundukları ülkedeki Türkiye Büyükelçiliklerinden veya konsolosluklardan sorgulama yapabilirler.

Deport Edilen Yabancı Nasıl Geri Gelebilir?

Peki, deport edilen yabancı nasıl geri gelebilir? Yabancı hakkında deport kararı en fazla 5 yıl olabilir. Bu süre bazı hallerde 10 yıl daha uzayabilmektedir. Yabancı, kural olarak deport kararı süresi boyunca Türkiye’ye giremez. İstisna olarak, meşruhatlı ( istizanlı) vize alarak Türkiye’ye giriş yapabilirsiniz. Bu vize türüne tedavi, çalışma, eğitim ve evlilik sebebiyle başvurabilirsiniz. Bu vize türü için, başvuru esnasında gerekçenizi destekleyici evrakları eklemelisiniz. Örneğin, öğrenci kabul belgesini ekleyin. Eksik evrak sunmanız halinde idare, vize başvurunuzu reddedecektir.

Aynı zamanda, sınır dışı kararına karşı süresinde itiraz ederek, kararın iptalini sağlayabilirsiniz. Bu konuya ilişkin yukarıda bilgi verildiği için tekrar etmeyeceğiz.

Deport edilen yabancı nasıl geri gelebilir hakkında avukatın desteği

Deport Edilen Yabancı Nasıl Geri Gelebilir, Konusunda Avukatın Önemi

Yabancılar hukuku konusunda uzman bir avukat, deport edilen yabancının Türkiye’ye geri gelmesi konusunda size yardımcı olabilir. Tecrübeli bir avukat, sınır dışı kararının kaldırılmasını sağlayabilir. Sınır dışı kararlarında, yabancının ailevi durumu, çalışma hayatı, hastalık, engellilik, gideceği ülkedeki hayati tehlikesi gibi konular önem arz eder. Bu konularda yabancılar hukuku alanında çalışma yapan bir avukattan destek alabilirsiniz.

Bizi instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

5/5 - (2 votes)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Av. Musa Yılmaz

avukat musa yılmaz

Av. Musa Yılmaz, başta Forex Hukuku, Sermaye Piyasası, Bilişim Hukuku, Yabancılar Hukuku, Ceza Hukuku, Aile ve Boşanma Hukuku ve Miras Hukuku alanları olmak üzere hukukun birçok alanında çalışmalarını yürütmektedir ve iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Randevu Talebi

Hata: İletişim formu bulunamadı.

Son Yayınlanan İçerikler

  • Tensip Zaptı Ne Demek?
    Tensip zaptında mahkemenin, davacı tarafın ve davalı tarafın yapması gereken işlemler yer alır.
  • Gerekçeli Kararın Açıklanması
    Hakim, yapılan yargılama sonucunda verilen kararın hangi hukuki nedene dayandığını, yargılama esnasındaki iddia ve savunmalar çerçevesinde sunulan maddi vakalar ile sonuç arasındaki nedensellik bağını açıklamak durumundadır.
  • Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma (TCK M.53)
    Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma Türk Ceza Kanunu’nun ‘’Yaptırımlar’’ başlıklı Üçüncü Kısmının İkinci Bölümü olan ‘’Güvenlik Tedbirleri’’ başlığı altında 53. Madde de düzenlenmiştir.
  • Küfür Etme Cezası
    Hakaret suçunun basit hali için hapis cezası veya adli para cezası olacak şekilde seçimlik ceza öngörülmüştür.
  • Ceza İnfaz İndirimi -Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun
    Türkiye Cumhuriyeti Anayasası madde 87 uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri arasında genel ve özel af ilânına karar vermek de düzenlenmiştir.
This is a staging enviroment