Kasten Yaralama Suçu (TCK M. 86)

Kasten Yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu’nun Kişilere karşı Suçlar başlığı altında bulunan ‘’ Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar’’ kısmında düzenlenmiştir. Konuyla ilgili olarak hukuki destek almak için alanında uzman ceza avukatı ile görüşmeniz sizler için faydalı olacaktır.

kasten yaralama suçu

Kasten yaralama

Madde 86- (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2)Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.  Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.

(3) Kasten yaralama suçunun;

a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,

b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

e) Silahla,

f) Canavarca hisle,

İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.

Türk Ceza Hukuku uyarınca kişinin vücuduna acı veren, algılama yeteneğinin bozulmasına veya sağlığının bozulmasına neden olan her davranış yaralama olarak kabul edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (m.17), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (m.3 ve devamı), ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi (m.3 ve devamı) ile kişinin vücut bütünlüğünü ve dokunulmazlığı güvence altına alınmıştır.

Türk Hukuk Sisteminde vücut dokunulmazlığı hem özel hukuk hem de ceza hukuku alanında düzenlenerek korunmaktadır.

Bu suçla korunan hukuki değer yalnızca fiziksel anatomik vücut bütünlüğü, sağlığı değil, ruh ve akıl sağlığı ve algılama yeteneği de korunmaktadır.

Kasten yaralama suçunun maddi unsuru, bir başkasının vücuduna acı vermek veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmaktır. Bu neticelerden herhangi birinin meydana gelmesi ile kasten yaralama suçu oluşmaktadır. Bu sebeple kasten yaralama suçu serbest hareketli bir suçtur. Suçun faili herkes olabilir. Suçun mağduru ise, vücuduna acı verilen, sağlığı ve algılama yeteneği bozulan kimsedir.

Kasten yaralama suçu, yaşayan insanlara karşı işlenebilir. Ölü bir bedene karşı kasten yaralama suçu işlenemez. Bu halde kişilerin hatırasına hakaret suçu (madde 130) söz konusu olacaktır.

Daha Az Cezayı Gerektiren Nitelikli Unsurlar

TCK madde 86/2 de kasten yaralama suçunun daha az cezayı gerektiren nitelikli unsurları düzenlenmiştir. Buna göre kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.  Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.

Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralama, ilk yardım müdahalesi dışında başka müdahaleye ihtiyaç duyulmaması anlamına gelir.

Madde 86/2’deki seçimlik cezalardan hapis cezası mı yoksa adli para cezası mı olacağı sanığın kişiliğine göre belirlenir.

Kasten yaralama suçunun daha az cezayı gerektiren nitelikli hali şikâyete tabidir. Aynı zamanda suçun basit halinde olduğu gibi bu hali de uzlaştırmaya tabidir. Görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.

Daha Fazla Cezayı Gerektiren Nitelikli Unsurlar

TCK madde 86/3 de kasten yaralama suçunun daha fazla cezayı gerektiren nitelikli unsurları düzenlenmiştir. Buna göre, kasten yaralama suçunun; üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, silahla, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, canavarca hisle işlenmesi halinde ise bir kat artırılır. Kasten yaralama suçunun bu hallerde işlenmişse şikayete tabi değildir. Cumhuriyet savcısı tarafından re’sen dikkate alınır. Görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.

Kasten Yaralama Suçunun Cezası ve İnfazı

Türk Ceza Kanunu madde 86/1 de düzenlenen kasten yaralama suçunun basit halinin işlenmesi halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmedilmektedir.

 Görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Kasten yaralama suçunun madde 86/1 de düzenlenen basit hali uzlaştırma kapsamındadır.

Kanunun madde 86/2 hükmü uyarınca basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek oranda birini yaralayan kimse 4 ayda 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. İkinci fıkrada seçimlik ceza bulunmaktadır. Suçun bu madde hükmündeki hali de uzlaştırmaya tabidir.

Uzlaştırma işlemi Cumhuriyet Savcısı tarafından görevlendirilen avukat veya bir hukuk öğrenimi görmüş bir kişinin şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören arasında müzakereyi yönetmesi neticesinde tarafların anlaşmasının sağlanmasıdır. Tarafların uzlaşamaması halinde kovuşturma aşamasına geçilir.  Uzlaştırmaya başvurulmadan yargılamaya başlanması halinde kovuşturmaya yer olmadığı kararı veya davanın düşme kararı verilir.

Kasten yaralama suçu için olağan dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Yaralama suçunda kesin rapor alınmadan geçici raporla karar verilmemelidir.

Kasten adam yaralamanın cezası ne kadar?

TCK madde 86 uyarınca kasten yaralama suçunun basit halinin işlenmesi halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmedilmektedir. Madde 86/2 hükmü uyarınca basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek oranda birini yaralayan kimse 4 ayda 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. 86/3 de kasten yaralama suçunun daha fazla cezayı gerektiren nitelikli unsurları düzenlenmiştir. Bu hallerde ceza yarı oranında veya bir kat arttırılır.

Kasten yaralama tutuklama olur mu?

Tutuklama, suç işlediği yönünde kesin şüphe ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında uygulanır. Tutuklama CMK madde 100’de düzenlenmiştir. Madde 100 uyarınca kasten yaralama (madde 86, fıkra 3, bent b, e ve f) ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama (madde 87), suçlarının işlendiği hususunda somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde, tutuklama nedeni var sayılır.

Kasten yaralama sicile işler mi?

Hapis cezaları ile adli para cezaları adli sicile işlenir. Bu minvalde kaste yaralama suçundan hapis veya adli para cezası alınması halinde bu cezalar adli sicile işleyecektir.

Hiç sabıkası olmayan ceza alır mı?

Daha önce hiç ceza almamış olmak, ceza hukuku bakımından uygulanan yaptırımlara hükmedilmesini yani ceza almasını engellemez.

5/5 - (1 vote)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Av. Musa Yılmaz

avukat musa yılmaz

Av. Musa Yılmaz, başta Forex Hukuku, Sermaye Piyasası, Bilişim Hukuku, Yabancılar Hukuku, Ceza Hukuku, Aile ve Boşanma Hukuku ve Miras Hukuku alanları olmak üzere hukukun birçok alanında çalışmalarını yürütmektedir ve iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Randevu Talebi

    Son Yayınlanan İçerikler

    • Tahliye Taahhütnamesi
      Tahliye Taahhütnamesi, kiracının belirli bir tarihte kiralananı tahliye edeceğini kabul ettiği yazılı bir beyandır.
    • Suçta Tekerrür Ne Demek?
      Önceden işlenen suçtan dolayı verilen hüküm kesinleştikten sonra yeni bir suçun işlenmesi halinde, tekerrür hükümleri uygulanır.
    • Müsadere Ne Demek?
      İyiniyetli üçüncü kişilere ait olmamak koşuluyla, kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan veya suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşyanın müsaderesine hükmolunur.
    • Hapis Cezasının Ertelenmesi
      Hapis Cezasının Ertelenmesi Türk Ceza Kanunu’nun ‘’Yaptırımlar’’ başlıklı Üçüncü Kısmının Birinci Bölümü olan ‘’Cezalar’’ başlığı altında 51. Madde de düzenlenmiştir.
    • HAGB Memur Olmaya Engel Mi?
      HAGB bir mahkûmiyet hükmü değildir. Ceza Muhakemesi Kanunu madde 231/13 uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir.
    This is a staging enviroment