Okuyucuların sıklıkla terk boşanma dava dilekçesi örneği araştırdıkları görülmektedir. Terk sebebiyle boşanma davası, Türk Medeni Kanunu’nun 164. maddesinde düzenlenmiştir. Madde metninde aranan şartlar sağlandığı takdirde, terke dayalı boşanma davası açılabilecektir.
Terk nedeniyle boşanma davasında, terk ihtarı dava şartı olarak değerlendirilmekte ve usulüne uygun terk ihtarının olmadığı hallerde dava reddedilmektedir. Terk ihtarının özellikleri ve örnek terk ihtarı dilekçesi için Terk İhtarı Örneği başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.
Okuyuculara rehberlik etmesi açısından aşağıda, terk sebebiyle boşanma davası dilekçesi örneği paylaşılmıştır. Ancak her somut olay, her evlilik birliği, eşlerin evlilik hayatından beklentileri, terk edilme süreci ve süreçte yaşanan olaylar birbirinden farklıdır.
Aynı zamanda tarafların boşanma davalarında talep sonucundan beklentisi de değişiklik gösterebilmektedir. Örnek vermek gerekirse, bazı eşler, ‘Bir an önce boşanayım.’ diye düşünebilirken bazıları sürecin yıpratıcı özelliklerine yoğunluk göstererek adeta psikolojik bir harp yürütmek isteyebilir.
Hukukumuzda avukatla temsil zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak şu husus da gözden kaçırılmamalıdır. Nasıl ki evlendiğinizde yalnızca eşinizle evlenmiyorsanız, boşandığınızda da yalnızca eşinizden boşanmazsınız. Boşanma süreci, psikolojik etkisiyle birlikte son derece teknik bilgiye sahip olunması gereken katı şekil şartlarının bulunduğu, hak düşürücü sürelerin önemli yer tuttuğu, eşlerin yalnızca kişisel durumlarında değil, çocuklarıyla ilişkilerinde, gelecekte ekonomik varlığında etkisi olan bir komplike bir süreçtir.
Bu anlamda tecrübeli bir boşanma avukatı ile görüşerek profesyonel avukat desteği almak, sürecin hızlı ve hak kaybı olmaksızın sonuçlandırılması açısından önem arz etmektedir.
Aşağıda sunduğumuz dava dilekçesini kendi somut şartlarınıza göre, olay örgüsünü, delilleri, iddia ve savunmalarınızı sunmanızda fayda bulunmaktadır.
İçerik Bilgisi
ToggleGörevli ve Yetkili Mahkeme
Boşanma ve ayrılık davalarında görevli mahkeme, aile mahkemesidir. Yetkili aile mahkemesi ise eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi veya eşlerin son defa 6 aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde boşanma davalarına, asliye hukuk mahkemeleri aile mahkemesi sıfatıyla bakmaktadır.
Küçük bir hatırlatma olarak; terk eden eşe çekilecek ihtarın noter veya mahkeme tarafından gönderilmesi gerektiğini belirtelim. Burada yetki kurallarına bağlı kalınmaksızın herhangi bir noter veya aile mahkemesinden ihtar gönderilebilmektedir.
Terk Boşanma Dava Dilekçesi Örneği
ANKARA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI : Esra Ç. (TCN: 35235235235)
ADRES : Ankara Adliye Lojmanları Ç Bl D:1
VEKİLİ : Av. Musa Yılmaz
DAVALI : Behzat Ç. (TCN:44244244244)
ADRES : Ankara Emniyet Lojmanları
KONU : Terk nedeniyle boşanma, tazminat, velayet, yoksulluk ve iştirak nafaka talepli dava dilekçemizdir.
AÇIKLAMALAR:
Taraflar 2015 yılından beri evlidir ve bu evliliklerinden 2018 doğumlu Şule isimli çocukları bulunmaktadır.
Davacı müvekkil ev hanımıdır ve herhangi bir geliri bulunmamaktadır. Davalı ise emniyet müdürlüğünde baş komiser olarak görev yapmaktadır. Davalı cinayet şube amirliğindeki mesleği gereği, evlilik hayatları boyunca düzensiz çalışma saatleriyle mesai yapmaktadır. 8 yıldan beri davalı sürekli olarak eve geç gelmektedir, ancak müvekkil ve müşterek çocuk bu duruma alışmıştır.
Davalı, operasyona gittiğini beyan ederek 7 ay önce evden ayrılmış ve bir daha da eve dönmemiştir. Müvekkili ve müşterek çocuklarını da arayıp sormamıştır. Davalının evi terk edişinde ve dönmemesinde herhangi bir haklı sebep bulunmamaktadır. Müvekkil, birçok defa eşine ulaşmaya çalışmış, ancak davalı telefonlara çıkmamıştır. Davalı taraf, evlilik birliğinden doğan sorumluluklarını terk tarihinden beri yerine getirmemektedir.
Davalının eve dönmesi için mahkemeniz 2023/.. Değişik iş sayılı dosya numarasıyla çekilen ihtar, davalıya 2,5 ay önce tebliğ edilmiş ancak davalı müşterek konuta dönmemiştir.
Bu sebeple, tarafların terk nedenine dayalı olarak boşanmalarına, 100.000 TL maddi tazminatın davalıdan alınarak müvekkile verilmesine, ortak çocuğun velayetinin dava devam ederken tedbiren ve dava sonunda kesin olarak müvekkile verilmesine, müşterek çocuğun bakım ve ihtiyaçları için aylık …. TL dava devam ederken tedbiren ve dava sonunda iştirak nafakası olarak devam etmek üzere nafaka ödenmesine ve müvekkile aylık ……. TL dava devam ederken tedbiren ve dava sonunda yoksulluk nafakası olarak devam etmek üzere nafaka ödenmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilebilmesi için eldeki davayı açma zarureti ortaya çıkmıştır.
İDDİAMIZIN DAYANAĞI VAKIALAR:
1- Müvekkil ile davalı evli olup müşterek bir çocukları bulunmaktadır.
2- Davalı Mayıs 2023 tarihinden beri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla müşterek konutu terk etmiş ve ihtara rağmen geri dönmemiştir.
3- Davalı eşin ihtara rağmen müşterek konuta dönmemesinde haklı bir sebebi bulunmamaktadır.
HUKUKİ DELİLLER :
1- Aile Nüfus Kaydı
2- Mahkemenizin 2023/.. Değişik İş sayılı ihtar dosyası
3- Tanık Beyanları,
Tanık Listesi
a) Ercüment Çözer , Adres: …..
b) Memduh Başgan, Adres: ….
HUKUKİ SEBEPLER : TMK, HMK ve her türlü yasal mevzuat
NETİCE VE TALEP:
Yukarıda detaylıca açıklanan nedenlerle;
1- Davamızın kabulü ile tarafların terk nedeniyle BOŞANMALARINA,
2- Müvekkil lehine 100.000 TL maddi tazminata HÜKMEDİLMESİNE,
3- Müşterek çocuğun velayetinin, dava devam ederken tedbiren, dava sonuçlandıktan sonra kesin olarak müvekkile VERİLMESİNE,
4- Müvekkile aylık 10.000 TL, dava devam ederken TEDBİR, dava sonuçlandıktan sonra YOKSULLUK NAFAKASI ÖDENMESİNE,
5- Müşterek çocuk için aylık 5.000 TL, dava devam ederken TEDBİR, dava sonuçlandıktan sonra İŞTİRAK NAFAKASI ÖDENMESİNE,
6- Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa YÜKLETİLMESİNE,
Karar verilmesini vekaleten talep ederiz. 28/12/2023
Davacı Vekili
Av. Musa YILMAZ
DİLEKÇENİN WORD FORMATI İÇİN TIKLAYINIZ…!