Haysiyetsiz hayat sürme, Türk Medeni Kanunu’nda sayılan özel boşanma sebeplerinden bir tanesidir. Eşinin haysiyetsiz bir yaşam sürdüğünü düşünen diğer eş, haysiyetsiz hayat sürme boşanma dilekçesi ile mahkemeye başvurarak boşanma davası açabilir. Bu konuda boşanma avukatı ile görüşerek profesyonel destek almanız faydalı olacaktır.
Boşanma sebebi olarak haysiyetsiz hayat sürme, TMK 163. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre,
”Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.”
Haysiyetsiz hayat sürme, toplumun değer yargılarına aykırı olarak, hoş görülmeyen, yadırganan, küçümsenen bir yaşam tarzını benimseme halidir. Örnek olarak, uyuşturucu bağımlığı, alkol bağımlılığı, kumar bağımlılığı, eşin ilk evliliğinden olan çocuğuyla cinsel ilişki yaşama, ekonomik durumu iyi olduğu halde dilencilik, hayat kadını olarak çalışma, genel ev işletme, karşı cinsten kişilerle sürekli ilişki kurma gibi eylem gösterilebilir.
Bu sebeple boşanma davası açabilmek için eşin haysiyetsiz bir yaşam sürüyor olması yeterli değildir. Aynı zamanda bu halin varlığı sebebiyle, diğer eşten birlikte yaşamasının beklenemiyor olması gerekir.
Haysiyetsiz hayat sürme, kusura dayalı bir boşanma sebebidir. Bu sebeple haysiyetsiz yaşam süren eşin, ayırt etme gücünün olması gerekir. Örneğin, akıl hastalığı olan eşin, uyuşturucuya bağımlı hale getirilmesi halinde, ayırt etme gücüne sahip olmadığı için eşin kusuru bulunmamaktadır. O yüzden bu sebeple boşanma davası açılamaz.
Haysiyetsiz yaşam sürme, süreklilik arz etmeli, yaşam tarzı haline gelmiş olmalıdır. Örneğin bir iki defa esrar kullanmış bir eşe karşı bu sebeple boşanma davası açılamaz, zira devamlılık yoktur.
Haysiyetsiz yaşamın evlilik tarihinden sonra meydana gelmiş olması gerekir. Evlenmeden önce eşinin haysiyetsiz bir yaşam sürdüğünü bilen diğer eşin, buna rağmen evlenmesi halinde artık bu sebeple boşanma davası açılamaz, çünkü bilerek evlendiğinde birlikte yaşaması beklenebilir hale gelecektir.
Aşağıda haysiyet hayat boşanma dilekçesi örneği paylaşılmıştır. Ancak dilekçenin bilgi ve yol gösterici olması amacıyla paylaşıldığını belirtelim. Her evliliğin kendi içinde değerlendirilmesi, kusurların irdelenmesi, taraflar üzerindeki etkisi farklılık arz etmektedir. Dolayısıyla, her boşanma davası için aynı dilekçenin kullanılması hak kayıplarına sebebiyet verebilir. Dava açmadan önce tecrübeli bir boşanma avukatından hukuki destek almak ve hatta dava sürecinde avukatla temsil edilmek yararınıza olacaktır.
Haysiyetsiz Hayat Boşanma Dilekçesi Örneği
İSTANBUL NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI :
ADRES :
VEKİLİ : Av. Musa Yılmaz
DAVALI :
ADRES :
KONU : Haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma
AÇIKLAMALAR:
Taraflar 2018 yılından beri evlidir ve bu evliliklerinden AA. isimli müşterek çocukları bulunmaktadır.
Evlilik birliği devam ederken, davalı uyuşturucu ve alkol kullanmaya başlamış ve bu durum giderek sıklaşmaya başlamıştır. Öyle ki, davalı uyuşturucu veya alkol alamadığı zamanlarda huzursuzluk çıkarmaya, davacı müvekkile ve müşterek çocuklarına ağır küfür ve hakaretler etmeye, davacı müvekkile şiddet göstermeye, yoksunluk krizlerine girerek taşkınlık çıkarmaya, evdeki eşyaları döküp kırmaya, bağırıp çağırıp kasılma nöbetlerine girmeye başlamıştır.
Davalı bağımlılığı sebebiyle evin geçimi için kazanç sağlayacak düzenli bir işe sahip değildir. Bir çok kez eve gelmemiş, bir çok defa müvekkilin babası tarafından birahanelerden, sokaklardan, bağımlıların mesken tuttuğu köhne binalardan evine getirilmiştir. Davalı hakkında savcılık tarafından uyuşturucu madde kullanmaktan defalarca işlem yapılmış ve sayısız defa AMATEM’deki tedavisini yarım bırakarak kaçmıştır. Bu durum sebebiyle artık müvekkilden, eşiyle birlikte yaşaması beklenemez hale gelmiştir. Müvekkil, evliliğini sürdüremeyecek duruma gelmiştir. Davalıyla boşanarak tüm bağını koparmak istemektedir.
Bu sebeple davacı müvekkil ile davalının TMK 163 hükmü uyarınca boşanmalarına, müşterek çocukların velayetinin davacı anneye bırakılmasına, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına, karar verilmesini talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.
İDDİAMIZIN DAYANAĞI VAKIALAR:
1- Müvekkil ile davalı evlidir.
2- Davalı, alkol ve uyuşturucu bağımlısıdır ve haysiyetsiz bir hayat sürmektedir.
3- Davalının işlediği bu suç neticesinde müvekkilin davalıyla birlikte yaşaması beklenemez hale gelmiştir.
HUKUKİ DELİLLER :
1- Aile Nüfus Kaydı
2- İstanbul .. Cumhuriyet Başsavcılığı dosyaları
3- AMATEM kayıtları
3- Tanık Beyanları,
Tanık Listesi
a) Erdal Kömürcü , Adres: …..
b) Abuzer Kömürcü, Adres: ….
HUKUKİ SEBEPLER : TMK, HMK ve her türlü yasal mevzuat
NETİCE VE TALEP:
Yukarıda detaylıca açıklanan nedenlerle;
Yukarıda detaylıca açıklanan nedenlerle;
1- Davamızın kabulü ile tarafların TMK 163 hükmü uyarınca boşanmalarına,
2- Müşterek çocukların velayetinin davacı müvekkile bırakılmasına,
3- Davalı ile müşterek çocuklar arasında makul derecede kişisel ilişki kurulmasına,
4- Müvekkil için, dava tarihinden itibaren aylık … TL tedbir ve boşanmanın kesinleşmesinden itibaren aylık …. TL yoksulluk nafakasının davalıdan alınarak davacı müvekkile verilmesine,
5- Müşterek çocuk için, dava tarihinden itibaren aylık … TL tedbir ve boşanmanın kesinleşmesinden itibaren aylık …. TL iştirak nafakasının davalıdan alınarak davacı müvekkile verilmesine,
6- Müvekkil adına, hükmün kesinleşmesinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte TMK 174/1 uyarınca ….. TL maddi tazminatın davalıdan alınarak davalı müvekkile verilmesine,
7- Müvekkil adına, hükmün kesinleşmesinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte TMK 174/1 uyarınca ….. TL maddi tazminatın davalıdan alınarak davalı müvekkile verilmesine,
8- Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine,
Karar verilmesini vekaleten talep ederiz. ../../….
Davacı Vekili
Av. Musa YILMAZ
DİLEKÇENİN WORD FORMATI İÇİN TIKLAYINIZ.