Nafaka artırım dilekçesi, nafaka alacaklısının, mevcut nafakanın yetersiz kaldığı ve artırılması gerektiği iddiasıyla açtığı dava için yazılması gereken dilekçedir. Aşağıda nafakanın artırılmasına hükmedilmesine yönelik dilekçe sunulmuştur. Önemle belirtelim ki, sunulan dilekçeler bilgilendirme amaçlıdır. Olası hak kayıplarının önüne geçmek adına tecrübeli bir boşanma avukatı ile görüşerek hukuki destek almak yararınıza olacaktır.
İçerik Bilgisi
ToggleNafaka Artırım Davası Dilekçesi Örneği
İSTANBUL NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE
DAVACI : …….. (TC:…..)
ADRES : Şişli / İst
VEKİLİ : Av. Musa YILMAZ
DAVALI : ……… ( T.C.)
ADRES : Fatih/İST
KONU : Nafakanın artırılması
AÇIKLAMALAR :
Müvekkil ile davalı, ../../….. tarihinde evlenmiş olup, …. Aile Mahkemesi’nin 20../… Esas ve 20../…. karar sayılı kararı ile boşanmışlardır. Karar kesinleşmiş ve müşterek çocuk ….’nın vekaleti müvekkile verilmiştir. Aynı kararda müşterek çocuk lehine 1.500 TL iştirak nafakası ödenmesine karar verilmiştir. Söz konusu nafakanın miktarı, boşanma kararının kesinleştiği tarihten beri hiç değişmemiş ve aynen devam etmektedir.
Mevcut nafaka miktarı, müşterek çocuğun eğitim, sağlık ve ahlaki gelişimi için gerekli olan gider ve masrafları karşılayamaz hale gelmiştir. Davalı taraf, halihazırda düzenli geliri olan bir işte çalışmakta ve kazancı her yıl artış göstermektedir. Ek olarak, mevcut enflasyon sebebiyle paranın alım gücünün de düştüğü göz önüne alındığında mevcut nafakanın yetersiz olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca nafakanın 5.000 TL’ye çıkarılmasını talep ve dava etme ihtiyacı hasıl olmuştur.
DAYANAK VAKIALAR :
1- Müvekkil ile davalı evli iken ../..//…. tarihinde boşanma kararı kesinleşmiş ve müşterek çocuğun velayeti müvekkile verilmiştir. Müşterek çocuk için iştirak nafakası olarak 1.500 TL ödenmesine hükmedilmiştir.
2- Müşterek çocuğun eğitim, sağlık ve ahlaki gelişimi için gerekli giderler artmış, davalının mali gücü artış göstermiş ve enflasyon sebebiyle paranın alım gücü düşmüştür. Mevcut nafaka miktarı yetersiz olup artırılması gerekmektedir ve davalının talep ettiğimiz nafaka miktarını ödemeye ekonomik gücü vardır.
HUKUKİ DELİLLER :
1- … Aile Mahkemesinin ….. Tarih, 20../… Esas ve 20../… Karar Sayılı İlamı
2- Tanık Beyanları, Bilirkişi Araştırması
Tanık Listesi : 1) ….., Adres:……, 2) ….., Adres: ……,
HUKUKİ SEBEPLER :
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu madde 176
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun ilgili hükümleri
TALEP VE SONUÇ : Yukarıda izah edildiği üzere, davamızın kabulü ile,
1-) Mevcut iştirak nafakasının 5.000 TL’ye çıkartılarak, ../../…. tarihinden geçerli olmak üzere her ay davalıdan alınıp davacı müvekkile ödenmesine,
2-) Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı üzerine bırakılmasına,
Karar verilmesini saygıyla vekaleten talep ederiz. Tarih. ../…2024
DAVACI VEKİLİ
Av. Musa YILMAZ
Konu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Sözleşmesel vekalet ücretini müvekkil öder. Dava vekalet ücretini ise davada haksız çıkan taraf öder.
Avukatlık Asgari Ücreti 2024 yılı tarifesine göre, nafaka artırım davası vekalet ücreti 17.900 TL’dir.